Friday, February 17, 2017

NOVOSTI BACAČA SJENKI



Udruga Bacači sjenki je korisnik/ica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
***for english version please click HERE!

***godišnji izvještaj Bacača sjenki za 2015 OVDJE!

***godišnji izvještaj Bacača sjenki za 2014. OVDJE!

***godišnji izvještaj Bacača sjenki za 2013. OVDJE!

***godišnji izvještaj Bacača sjenki za 2012. pogledajte OVDJE

***Izvješće nezavisnog revizora o revizijskom uvidu u financijsko poslovanje 

udruge BS u 2015. godini pogledajte OVDJE

_________________________________________________________
**please click HERE for English text**

**please click HERE for English reviews of Ex-position**

**see also below for PRESS photos**


Bacači Sjenki u New Yorku (19-26, veljače, 2017)


U sklopu svoje predstavljačke turneje u Sjedinjenim Državama Bacači Sjenki predstavljaju svoje projekte i incijative na Columbia sveučilištu te na međunarodnoj konferenciji CAA u Hilton Midtown kongresnom centru.
Na poziv Studija arhitekture, urbanog planiranja i očuvanja graditeljske i arhitektonske baštine na Columbia sveučilištu, Bacači Sjenki će u poznatoj Avery Hall predstaviti svoje projekte „Vitić-Pleše“ i „Otac Hrabrost“. Oba projekta se, svaki na svoj način bave baštinom i naslijeđem te predstavljaju primjere djelotvornog bavljenja povijesnošću, identitetom, skupnošću te nude, na različitim razinama odnos prema resursnosti prostora grada i zajednice. Sandra Uskoković i Boris Bakal, će kao predstavnici Bacača Sjenki, govoriti pred studentima, profesorima i zainterisranom publikom i o terra-filičnosti (terraphilia) prostornih resursa na primjerima Zagreba i Dubrovnika. 
Također, u sklopu ovog predavanja na Columbia sveučilištu, Bacači će predstaviti „grubi šnit“ dokumentarnog filma o obnovi Vitićevog nebodera čija se premijera očekuje za kraj 2018., a također će prikazati i kratki dokumentarni film o projektu „Otac Hrabrost“ Anamarije Ganza Habjan kojim je dubrovački izvedbeni projekt predstavljen na Praškom Kvadrijenalu te za korištenje urbanog prostora, u sklopu hrvatske selekcije, dobio Zlatnu medalju.

Na međunarodnoj CAA konferenciji, koja okuplja umjetnike, ali i teoretičare i akademike iz područja povijesti umjetnosti i vizualnih teorija iz cijelog svijeta, Bacači Sjenki će govoriti oproblemima skupnog identiteta i urbaniteta na primjeru Dubrovnika, kontekstualizirajući ga s povijesnim i suvremenim primjerima i „promašenim prilikama“ .
Turneja Bacača Sjenki u New Yorku završava 26. veljače neformalnim susretom s brojnim američkim i međunarodnim umjetnicima koji su sudjelovali u njihovom projektu „New York Eventure“ davne 2003. u sklopu njihovog međunarodnog urbanog projekta Shadow Casters (izvedenog osim u NY i u Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Beogradu, Bologni i Pisi) koji je u New Yorku bio predstavljen u suradnji sa slavnim intermedijalnim centrom The Kitchen, Dancing in The Streets, Goh Production te uz podršku zaklada Trust for Mutual Understanding, ArtsLink te sveučilišta Columbia, Wesleyan te savezne organizacije Dance USA.

Turneju Bacača Sjenki u USA podržava i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.